Staropražský losos
Suroviny
- 750 g Losos - filety
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 30 g Řeřicha
 - 60 g Řeřicha
 - 90 g Máslo čerstvé
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 40 ml Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 556 kcal
 - Sacharidy 4 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 545 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 244.4 mg
 - Draslík 570.5 mg
 - Vláknina 680.6 mg
 - Vitamín A 680.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Losos: Máslem vymažeme pekáč a na něj v jedné vrstvě klademe osolené a opepřené porce lososa.
 - 
                                2
Zakryjeme těsně alobalem a 15-20 minut pečeme v předehřáté troubě při 180 °C, až je losos dobře propečený.
 - 
                                3
Omáčka: Rozmixujeme smetanu, řeřichu, máslo, mouku, citronovou šťávu, žloutek, osolíme a opepříme. Přelijeme do hrnce a zvolna vaříme, až omáčka zhoustne. Ochutnáme a dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                4
Kousky lososa přelijeme omáčkou a podáváme. Zdobíme řeřichou.