Žemlové chodské knedlíky s uzeným
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná hrubá
 - 50 g Mouka polohrubá
 - 170 g Uzené maso vařené
 - 150 g Špek
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 4 ks Žemle tuková
 - 1 špetka Zázvor mletý
 - 1 špetka Muškátový květ
 - 2 l Voda pitná
 - 4 dl Mléko plnotučné
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 2 polévková lžíce Kerblík
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 984 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 69 g
 - Sodík 551 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 135.6 mg
 - Draslík 275.3 mg
 - Vláknina 4832.3 mg
 - Vitamín A 4832.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 622.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibule očistíme a pokrájíme nadrobno. Žemle nebo housky nakrájíme na kostičky. Vařené uzené maso a špek pokrájíme na kostičky a v pánvi maso se špekem osmažíme dozlatova. Přidáme pokrájenou žemli a krátce orestujeme. Vše z pánve vyjmeme, ke zbytku omastku přidáme lžíci sádla, na kterém osmažíme dozlatova cibuli.
 - 
                                2
Do mísy nasypeme hrubou a polohrubou mouku, přidáme vejce, sůl, pepř, špetku mletého zázvoru, špetku muškátového květu, lžičku majoránky, omytý, drobně pokrájený kerblík, mléko a směs promícháme. Těsto by mělo být řidší. Poté přimícháme vychladlé maso se špekem a žemlí. Těsto necháme asi 15 minut odpočinout.
 - 
                                3
V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 2 lžičkami soli. Z těsta plnou lžicí odkrajujeme kousky, z nich vytvoříme kulaté knedlíky. Vaříme za občasného promíchání 15 minut. Po uvaření je vyjmeme děrovanou naběračkou, dáme do mísy a propícháme špejlí.
 - 
                                4
Knedlíky podáváme rozkrojené a ozdobené osmaženou cibulkou.