Květáčky mladé
Suroviny
- 60 g Sýr Gruyére
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
 - 0.5 ks Cibule
 - 0.5 ks Karotka
 - 4 ks Květák
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 4 stroužek Česnek
 - 2.5 dl Mléko polotučné
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 1 polévková lžíce Mák mletý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 415 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 570 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 22.5 mg
 - Draslík 3095 mg
 - Vláknina 42898.6 mg
 - Vitamín A 42898.6 mg
 - Vitamín B6 1.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 485.1 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do cibule napícháme stroužky česneku. Dáme je do misky s mlékem, bylinkami a karotkou. Necháme vařit 2,5 minuty a poté necháme stát 20 minut, aby se vylouhovaly chuťové látky.
 - 
                                2
Spodní části a listy květáků odřízneme i s košťály, aby květáky zůstaly neporušené. Květáky hlavičkami dolů vložíme do velkého hrnce, přidáme vodu a pod pokličkou vaříme, dokud nebudou měkké. Necháme stát asi 3 minuty.
 - 
                                3
Máslo dáme do pánve a vaříme 30 vteřin, vmícháme mouku a dalších 30 vteřin smažíme. Mléko slijeme do konvičky, zeleninu vyhodíme. Mléko přiléváme postupně do mouky s máslem a šleháme. Pod pokličkou vaříme 3 minuty. Vmícháme do omáčky sýr a mák, osolíme, opepříme a pod pokličkou povaříme pár vteřin.
 - 
                                4
Necháme okapat květáky, dáme je na talíř a přelijeme omáčkou a posypeme troškou papriky.
 - 
                                5
Podáváme horké.