Dort s čokoládovo-smetanovou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 225 g Máslo čerstvé
  • 140 g Čokoláda na vaření
  • 300 g Cukr moučkový
  • 385 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Mléko plnotučné
  • 125 ml Zakysaná smetana
  • 2 kávová lžička Tresť vanilková
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1443 kcal
  • Sacharidy 172 g
  • Tuky 74 g
  • Sodík 170 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 98 g
  • Cholesterol 460.2 mg
  • Draslík 244.5 mg
  • Vláknina 10517.8 mg
  • Vitamín A 10517.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 451.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 180 °C.

  • 2

    Dvě menší dortové formy vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

  • 3

    Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem.

  • 4

    Umixujeme změklé máslo s cukrem do hladkého krému. Postupně zašleháme žloutky a vanilkovou esenci. Poté střídavě mouku a mléko.

  • 5

    V jiné míse do tuhého sněhu našleháme bílky se solí. Sníh zamícháme do máslové směsi a hotové těsto vlijeme rovnoměrně do připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny.

  • 6

    Upečené korpusy necháme asi pět minut chladnout ve formách, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

  • 7

    K přípravě polevy rozpustíme ve vodní lázni čokoládu, do níž po rozpuštění zamícháme kysanou smetanu.

  • 8

    Polevou spojíme oba korpusy a potřeme celý dort. Zdobíme pomocí nože či stěrky různými vzory.

Komentáře k receptu