Máslová dýně s fazolovými noky a hřáškovým pyré

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 250 g Hrášek
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 150 g Pórek
  • 20 g Sůl
  • 50 g Olej rostlinný
  • 500 g Dýně
  • 150 g Fazole bílé
  • 300 ml Mléko plnotučné
  • 80 ml Olej olivový
  • 50 ml Víno červené
  • 400 ml Voda pitná
  • 50 ml Balsamico ocet
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Cibule červená
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 plátek Slanina vepřová
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 797 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 1574 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 54.5 mg
  • Draslík 608.4 mg
  • Vláknina 9705.9 mg
  • Vitamín A 9705.9 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.2 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 421.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sladkou dýni očistíme, rozkrojíme napůl, vydlabeme semena, dužinu pokrájíme na cca 5 mm plátky, odstraníme slupku a nakrájíme na klínky nebo čtverečky. Vložíme do pánve s rozehřátým máslem, špetkou soli a cukrem, necháme zvolna zezlátnout. Dýně by měla být měkká na skus.

  • 2

    Bílé fazole namáčíme předem několik hodin ve studené vodě. Před přípravou je scedíme, zalijeme 300 ml vody smíchané s mlékem, ochutíme solí. Přidáme jednu přepůlenou cibuli, pórek, přivedeme k varu, uvaříme do měkka, cibuli a pórek vyjmeme, fazole rozmixujeme ponorným mixérem na hladké pyré. Můžeme vše ještě dodatečně protlačit přes síto. Posypeme bílým pepřem, přidáme máslo, špetku soli a pomocí dvou lžiček z hmoty vytvarujeme nočky.

  • 3

    Červenou cibuli oloupeme, rozpůlíme a podélně nakrájíme na tenké proužky. Orestujeme v pánvi na rozpáleném olivovém oleji, jakmile zesklovatí, zastříkneme balsamicem, červeným vínem a následně vaříme, až se odpaří přebytek tekutiny. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

  • 4

    Česnek nasekáme na jemno, smícháme s pokrájenou slaninou a druhou cibulkou, v pánvi necháme zpěnit. Můžeme zakápnout olejem, po chvilkce přisypeme hrášek, zastříkneme vodou a do měkka podusíme. Ponorným mixérem rozsekáme na pyré, dochutíme solí.

  • 5

    Před podáváním všechny součásti pokrmu prohřejeme, rozdělíme na talíře, přičemž vše urovnáme do řádků a ihned servírujeme.

Komentáře k receptu