Topinamburová krémová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 400 g Topinambury
  • 300 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 2 ks Brambory
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Vývar drůbeží
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 679 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 846 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 60 mg
  • Draslík 220.7 mg
  • Vláknina 18629.8 mg
  • Vitamín A 18629.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.2 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 107.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře očištěný topinambur nakrájíme na menší kousky. (Hlízy nemusíme loupat, stačí je pouze očistit kartáčkem pod tekoucí vodou. Můžeme je ale i oškrabat jako brambory.) Oloupanou cibuli najemno nakrájíme.

  • 2

    V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme na něm topinambur spolu s cibulí a čerstvým tymiánem. Zalijeme kuřecím vývarem a přivedeme k varu. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené menší brambory, které polévku ještě zahustí, takže nemusíme přidávat jíšku. Přilijeme čerstvou smetanu, podle chuti dosolíme a opepříme.

  • 3

    Na závěr vše vymixujeme s čerstvým máslem a polévku přecedíme přes jemný cedník. Před podáváním znovu krátce promixujeme, aby polévka získala pěnovou konzistence.

Komentáře k receptu