Glarnský kynutý hruškový chléb s ořechy a rozinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 15 g Droždí
  • 500 g Hrušky sušené
  • 100 g Cukr krupice
  • 250 g Švestky sušené
  • 100 g Fíky sušené
  • 100 g Hrozinky
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 100 ml Mléko plnotučné
  • 100 ml Sherry brandy
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Hřebíček
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Tuk rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 694 kcal
  • Sacharidy 128 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 130 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 100 g
  • Cholesterol 85.7 mg
  • Draslík 859.5 mg
  • Vláknina 21455.2 mg
  • Vitamín A 21455.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 87.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené hrušky, fíky a švestky zalijeme vodou, přidáme cukr a uvaříme doměkka. Scedíme, necháme okapat a zachycenou tekutinu uchováme. Ovoce poté rozemeleme nebo rozmixujeme a promícháme s rozinkami, ořechy, skořicí, hřebíčkem a likérem. Můžeme přidat trochu scezené tekutiny.

  • 2

    Na těsto smícháme mouku s mlékem, máslem, vejcem, droždím a špetkou soli. Propracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Rozválíme na tenký obdélník a potřeme zbytkem šťávy z vaření.

  • 3

    Náplň vytvarujeme do bochníku, ten posadíme na těsto a ze všech stran zabalíme. Přemístíme na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a vidličkou několikrát propíchneme. V mírně vyhřáté troubě pečeme cca 60 minut. Po vychladnutí nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu