Dýničky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 450 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Cukr krupice
  • 300 g Dýně Hokkaidó
  • 170 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 balení Droždí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 775 kcal
  • Sacharidy 116 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 245 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 156.9 mg
  • Draslík 46.2 mg
  • Vláknina 9533.7 mg
  • Vitamín A 9533.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 180 °C.

  • 2

    Opláchnutou dýni nakrájíme na kousky a vaříme ve vodě zhruba čtvrt hodiny, až je dýně měkká. Dýni slijeme a rozmixujeme dohladka.

  • 3

    V misce dobře promícháme trochu vlažného mléka, 2 lžíce mouky, lžíci cukru, droždí a necháme vzejít.

  • 4

    V míse promícháme rozpuštěné vlahé máslo, vlažné mléko, cukr, rozmixovanou dýni, rozšlehané vejce a vzešlý kvásek. Poté postupně vmícháme mouku, v níž jsme rozmíchali sůl a nastrouhaný muškátový oříšek. Vypracujeme hladké těsto, pod utěrkou ho necháme vzejít.

  • 5

    Z vykynutého těsta tvoříme menší bochánky (malou část si necháme na stopky), nožem je dokola 8x nakrojíme, uprostřed uděláme důlek, do něj „zapíchneme z těsta utvořenou „stopku“, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova zhruba 25 minut.

Komentáře k receptu