Pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 366 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 2 g
- Sodík 177 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 240.3 mg
- Vláknina 13275.7 mg
- Vitamín A 13275.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát. 
- 
                                2Brambory umyjeme a uvaříme, slijeme přes síto, vychladlé olupeme a prolisujeme. 
- 
                                3S uzrálým kvasem a prolisovanými uvařenými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. 
- 
                                4Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2 dl vody, přidáme uzrálý kvas a brambory. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do druhého rohu cukr. 
- 
                                5Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 0,75 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme. 
- 
                                6Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        