Polévka slunečnice hlíznatá
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
 - 675 g Topinambury
 - 75 ml Olej slunečnicový
 - 1 ks Pórek
 - 1 stroužek Česnek
 - 3 dl Vývar zeleninový
 - 1.5 dl Mléko polotučné
 - 1.5 dl Jogurt bílý
 - 5 polévková lžíce Pomerančová šťáva
 - 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
 - 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 461 kcal
 - Sacharidy 76 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 369 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 8.9 mg
 - Draslík 293.4 mg
 - Vláknina 31393 mg
 - Vitamín A 31393 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.4 mg
 - Vitamín E 9.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Topinambury opláchneme a vložíme do hrnce. Přidáme 2 lžíce pomerančové šťávy a zalijeme vodou, aby byly topinambury pokryté. Uvedeme do varu a vaříme 20 minut, aby byly měkké.
 - 
                                2
Poté je vyndáme, necháme okapat a uschováme 4,25 dl tekutiny, ve které se vařily. Po vychladnutí je oloupeme a rozmačkáme v míse na kaši.
 - 
                                3
Rozpustíme ve velké pánvi olej, přidáme nakrájený pórek a česnek a smažíme za častého míchání 3 minuty. Poté přidáme kaši z topinamburů, mléko, máslo, vývar, zbývající pomerančovou šťávu a uschovanou vodu, ve které se vařily. Uvedeme do varu a vaříme 3 minuty.
 - 
                                4
Vyndáme pár kousků pórku a dáme stranou. Zbytek dáme do mixéru a rozmixujeme. Přelijeme do čistého hrnce a přidáme odložené pórky, koriandr, jogurt a polévku prohřejeme.
 - 
                                5
Polévku podáváme ozdobenou nastrouhanou pomerančovou kůrou.