Báječný čokoládový dort
Suroviny
- 225 g Cukr moučkový
 - 115 g Máslo čerstvé
 - 55 g Kakao - prášek
 - 225 g Čokoláda na vaření
 - 115 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 kávová lžička Tresť vanilková
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 846 kcal
 - Sacharidy 82 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 167 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 499.3 mg
 - Draslík 300.8 mg
 - Vláknina 12065.8 mg
 - Vitamín A 12065.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 180 °C.
 - 
                                2
Tři menší dortové formy vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
 - 
                                3
Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem, solí a kakaem.
 - 
                                4
V rendlíku rozpustíme máslo a sebereme z něj pěnu.
 - 
                                5
Ve vodní lázni mixujeme asi deset minut vejce s cukrem a vanilkou do husté pěny. Poté přimícháme mouku a rozpuštěné máslo.
 - 
                                6
Hotové těsto vlijeme rovnoměrně do připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny, až se těsto odděluje od stěn formy.
 - 
                                7
Upečené korpusy necháme asi pět minut chladnout ve formách, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
 - 
                                8
K přípravě krému rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a odstavíme. Poté vmícháme změklé máslo a žloutky.
 - 
                                9
Smetanu vyšleháme do pevné pěny.
 - 
                                10
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, postupně přidáme cukr a znovu vyšleháme.
 - 
                                11
Ušlehanou šlehačku vmícháme do čokolády a opatrně "zabalíme" sníh z bílků. Krém necháme v chladničce alespoň půl hodiny vychladit.
 - 
                                12
Krémem spojíme korpusy a potřeme celý dort.