Preclíky z plundrového těsta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 711 kcal
 - Sacharidy 86 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 221 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 112 mg
 - Draslík 135.8 mg
 - Vláknina 6075 mg
 - Vitamín A 6075 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 42.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plechy vyložíme pečicím papírem, preclíky budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
 - 
                                2
Droždí rozetřeme se 3 lžícemi vlažného mléka a 1 lžičkou cukru. Mouku (asi 50 g odložíme na posypání válu) prosejeme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj vlijeme utřené droždí, zaprášíme moukou a necháme vykynout.
 - 
                                3
V kastrůlku rozehřejeme 50 g másla, vlijeme se zbylým mlékem, cukrem a solí vmícháme do mouky s kváskem a vypracujeme hladké, lesklé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
 - 
                                4
V mezičase zbylé máslo utřeme do pěny, nejlépe šlehačem. Vál posypeme moukou, na něm z vykynutého těsta vyválíme tenkou placku obdélníkového tvaru, potřeme asi pětinou másla, přeložíme a opět vyválíme. Poté necháme těsto asi 15 minut odpočinout v chladničce. Takto postupujeme, dokud nevypotřebujeme všechno máslo.
 - 
                                5
Těsto rozdělíme na 20 dílů, z kterých vyválíme tenké proužky a tvoříme preclíky. Každý preclík potřeme žloutkem rozšlehaným s vodou a posypeme hrubým krystalovým cukrem.
 - 
                                6
Preclíky položíme na plechy a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut.