Frgále
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 300 g Povidla švestková
 - 500 g Tvaroh tučný
 - 240 g Cukr krupice
 - 50 g Cukr krupice
 - 80 g Cukr krupice
 - 120 g Sádlo škvařené
 - 200 g Mouka polohrubá
 - 60 g Droždí
 - 400 g Mouka pšeničná hrubá
 - 200 ml Mléko polotučné
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Rum
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 928 kcal
 - Sacharidy 126 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 221 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 219.4 mg
 - Draslík 173.7 mg
 - Vláknina 4683.3 mg
 - Vitamín A 4683.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 149.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plechy vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 170 °C.
 - 
                                2
Droždí rozdrobíme do misky, utřeme se lžící cukru, přidáme 2 lžíce vlažného mléka a lžíci hladké mouky. Droždí necháme na teple vzejít.
 - 
                                3
Do mísy prosejeme obě mouky (lžíci hladké odložíme na posypání těsta), přidáme vzešlý kvásek, cukr, po okraji mísy nasypeme sůl, vlijeme vlažné mléko s rozpuštěným máslem a sádlem a rozšlehanými žloutky. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí, poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout alespoň půldruhé hodiny. Během kynutí alespoň jedenkrát promícháme.
 - 
                                4
V mezičase připravíme náplně.
 - 
                                5
Tvaroh vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejcem dohladka.
 - 
                                6
Povidla rozmícháme s rumem, cukrem a jsou-li příliš tuhá, přimícháme vodu.
 - 
                                7
Z mouky, cukru a másla vypracujeme mnutím mezi prsty drobenku, kterou necháme v lednici vychladit.
 - 
                                8
Z těsta vytvoříme 4 placky, kterými vyložíme plechy, okraje uděláme vyšší, aby náplň nevytékala. Placky pomažeme náplněmi, posypeme drobenkou, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme dozlatova.
 - 
                                9
Když jsou koláče upečené, potřeme okraje rozpuštěným máslem.