Olivový chléb II

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 7 g Droždí
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4 polévková lžíce olivového oleje
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2 kcal
  • Sacharidy 0 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 205 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 36.4 mg
  • Vláknina 84 mg
  • Vitamín A 84 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme 200 g celozrnné pšeničné mouky, 450 g hladké bílé mouky, 1 lžičku soli, 7 g instantního droždí, 4 lžíce olivového oleje, zamícháme a přilijeme 350 ml vlažné vody. V míse vše promícháme, vyklopíme na pomoučený vál a dobře prohněteme, až je těsto hladké a pružné. Nakonec do něho rovnoměrně zapracujeme 140 g namíchaných nasekaných černých a zelených oliv. Vytvarujeme z něho kouli, přesuneme je do mísy vymaštěné olejem, potřeme olejem i těsto, zakryjeme a necháme hodinu a půl kynout v teple.

  • 2

    Vykynuté těsto vyklopíme na vál, krátce a silně prohněteme, vyválíme z něho obdélníkovou placku, kterou přeložíme napůl, přetočíme jako bychom bochník ždímali a okraje přimáčkneme.

  • 3

    Položíme na plech vymaštěný olejem, potřeme teplou vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 40-60 min, dokud chleba nezezlátne.

  • 4

    Necháme ho vychladnout na mřížce.

Komentáře k receptu