Kachna s čočkou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 195 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 200 g Čočka jedlá
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 200 ml Voda pitná
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 0.25 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Petržel kořen
  • 0.5 hrst Petržel - nať
  • 0.5 hrst Tymián čerstvý
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 4 stroužek Česnek
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 2 kg Kachna domácí
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2013 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 172 g
  • Sodík 1815 mg
  • Bílkoviny 63 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 317.2 mg
  • Draslík 1865.5 mg
  • Vláknina 34842.1 mg
  • Vitamín A 34842.1 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 78.7 mg
  • Vitamín E 5.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytou a osušenou kachnu dobře nasolíme a přes noc ji nechám v lednici odležet. Poté ji vložíme do pekáče, opepříme, zalijeme vodou a v troubě předehřáté na 150 °C pečeme zhruba 3 hodiny. V průběhu pečení přeléváme výpekem a je-li třeba, ještě podlijeme vodou.

  • 2

    V mezičase připravíme dušenou čočku. Zeleninu omyjeme a očistíme, cibuli a česnek oloupeme. Vše nakrájíme na drobnější kostky a na rozpáleném oleji restujeme. Přidáme bobkové listy, bylinky, které jsme svázali, opepříme a osolíme. Vše dusíme za častého míchání zhruba 5 minut. K zelenině přimícháme opláchnutou a okapanou čočku a sterilovaná krájená rajčata, zalijeme vývarem, aby bylo vše ponořené, a asi 20 minut vaříme, až je čočka měkká. V průběhu vaření případně přilijeme vývar, ale jen tolik, aby směs nebyla příliš řídká. Dbáme, aby se čočka nepřevařila. Na závěr přidáme máslo a ocet. Před podáváním ze směsi vyjmeme bobkové listy a bylinky a přimícháme drobně posekanou petrželku.

  • 3

    Kachnu naporcujeme a podáváme s čočkou.

Komentáře k receptu