Vařené jehněčí s hráškem a klobásou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 190 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Hrášek
  • 750 g Jehněčí krkovice
  • 200 g Kosti hovězí morkové
  • 60 g Petržel - nať
  • 200 g Pórek
  • 200 g Květák
  • 60 g Celer - nať
  • 250 g Klobása vepřová
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1332 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 105 g
  • Sodík 1173 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 195.5 mg
  • Draslík 1559.4 mg
  • Vláknina 17839.8 mg
  • Vitamín A 17839.8 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 97.9 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem namočíme suchý zelený hrášek do studené vody.

  • 2

    Jehněčí masový vývar:

  • 3

    Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a maso dáme znovu vařit s 1.5 l čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.

  • 4

    Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.

  • 5

    Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu, vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru. Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem.

  • 6

    Hrách slijeme a dáme ho vařit do 1.2 l jehněčího vývaru. Přidáme podle chuti do vývaru sůl, pepř, majoránku a mletý kmín. Hrách vaříme doměkka cca 1 hodinu.

  • 7

    Mezitím si nakrájíme na kolečka pikantní klobásu a v pánvi nasucho osmažíme. Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme a odložíme do misky. Přibližně 10 minut před dovařením přidáme do vývaru klobásu.

  • 8

    Porce polévky posypeme petrželovou natí a podáváme s nakrájeným masem.

Komentáře k receptu