Celerové lazaně s hráškovým pyré a brokolicovou omáčkou
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 300 g Hrášek
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Slanina vepřová
 - 150 g Cibule červená
 - 2 g Pepř bílý
 - 80 ml Olej olivový
 - 200 ml Voda pitná
 - 500 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Brokolice
 - 1 ks Celer bulvový
 - 2 ks Citrony
 - 3 ks Bobkový list
 - 1 hrst Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 716 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 56 g
 - Sodík 1116 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 46 g
 - Cholesterol 49.3 mg
 - Draslík 1178.6 mg
 - Vláknina 27674.8 mg
 - Vitamín A 27674.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 195.1 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Celer omyjeme, očistíme, na jedné straně mírně seřízneme a pokrájíme na plátky silné cca 3 - 5mm. Ty okrájíme do tvaru obdélníků, ihned vložíme do ledové vody ochucené citrnovou šťávou, v kastrolu přivedeme k varu vodu a citronem, osolíme a přidáme bobkový list. V tomto nálevu povaříme celer cca 1 minutu a ihned zchladíme v okyselené vodě.
 - 
                                2
Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a necháme společně s nakrájenou slaninou zpěnit na rozpáleném oleji. Přidáme hrášek, promícháme, zalijeme vývarem, vaříme do změknutí. Ponorným mixérem rozmixujeme, dochutíme solí a bílým pepřem. Množství vývaru ještě varem zredukujeme.
 - 
                                3
Oloupeme červenou cibuli a překrojíme na osminky. Vložíme do pánve s rozehřátým olejem, zvolna ji necháme zkaramelizovat, jakmile změkne, vyjmeme ji a uchováme teplou. Z petrželky obereme lístky a na jemno nasekáme. Pomocí ubrousku vyždímáme džus, brokolici rozebereme na růžičky, krátce povaříme ve vývaru. Košťál nasekáme na menší kousky, promícháme s olivovým olejem, rozmixujeme do hladka, poté přes jemný cedník protlačíme do kastrůlku, přivedeme zvolna k varu, osolíme dle chuti, přidáme petrželkový džus a odstavíme.
 - 
                                4
Celerové plátky vložíme do rozpuštěného másla, přisypeme nasekanou vyždímanou petrželku a prohřejeme. Do středu každého talíře navrstvíme hráškové pyré, poklademe vrstvou celerových lazaní, dáme znovu pyré a další patro celeru. Takto navrstvíme ještě dvakrát. Do posledního patra přidáme zkaramelizovanou cibuli. Dozdobíme stroužkem červené cibule. Okolo nalijeme omáčku, přidáme růžičky brokolice a ihned podáváme.