Sójové výhonky se zeleninou a houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Žampiony čerstvé
  • 20 g Zázvor celý
  • 250 g Rýže Basmati
  • 150 g Sójové výhonky
  • 200 g Hrachové lusky
  • 150 g Zelí čínské
  • 20 g Shiitake houby
  • 75 ml Omáčka sójová
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 228 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 73 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 573.4 mg
  • Vláknina 7769.8 mg
  • Vitamín A 7769.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 49.5 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené houby shiitake vložíme do vody a necháme v ní 30 minut máčet. Očistíme a omyjeme čínské zelí a nakrájíme na proužky široké asi 1 centimetr. Oloupeme cibuli a pokrájíme na drobné kostičky.

  • 2

    Omyjeme cukrové lusky a jejich konce odkrojíme. Omyté žampiony naporcujeme na kousky. Na sójové výhonky nalijeme horkou vodu a ponecháme stranou, aby okapaly.

  • 3

    Podle návodu v osolené vodě uvaříme rýži a vodu slijeme.

  • 4

    Připravíme wok a zahřejeme v něm olej. Nasypeme do woku nasekanou cibuli a zázvor. Prolisujeme 2 stroužky česneku, přisypeme cukrové lusky a opékáme přibližně 2 minuty.

  • 5

    Z namočených hub vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme je na drobné kousky. Přisypeme pokrájené žampiony a asi 2 minuty opékáme. Nakonec vložíme ještě sójové výhonky a proužky čínského zelí. Opékáme přibližně 3 minuty. Vlijeme sójovou omáčku, podle chuti osolíme a opepříme.

  • 6

    Servírujeme s rýží.

Komentáře k receptu