Bramborový salát s humrem a limetovou majonézou
Suroviny
- 450 g Brambory
 - 150 g Majonéza
 - 10 g Petržel kudrnka
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 4 kávová lžička Limetková šťáva
 - 2 kávová lžička Olej olivový extra panenský
 - 2 ks Rajčata
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Humr
 - 1 špetka Pepř 4 barev
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Olivy zelené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 729 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 1604 mg
 - Bílkoviny 78 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 478.9 mg
 - Draslík 1653.4 mg
 - Vláknina 7287.7 mg
 - Vitamín A 7287.7 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.1 mg
 - Vitamín E 10.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve uvaříme dvě vejce natvrdo. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na dílky.
 - 
                                2
Připravíme maso z humra. Živého humra necháme krátce zmrazit a tím jej omámíme. Pak vhodíme humra do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou hlavou dolů. To jej hned usmrtí. Vhodný je humr od půl do jednoho kilogramu. Větší nemá tak jemné maso. Takto velký humr se vaří přibližně 10-12 minut. Pokud jsme ho měli v mrazáku, přidáme pár minut navíc. Humra rozebereme a vyjmeme maso ze schránky.
 - 
                                3
V osolené vodě uvaříme brambory se slupkou. Vodu slijeme a brambory nakrájíme na plátky.
 - 
                                4
Připravíme zálivku. Smícháme majonézu, citronovou šťávu a polovinu nasekané petrželky. Dáme vychladit.
 - 
                                5
Olivy bez pecek nakrájíme na půlky a smícháme s kousky rajčat a vejci.
 - 
                                6
Na větší talíř naskládáme plátky vařených brambor, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
 - 
                                7
Na brambory navršíme salát a na něj maso z humra. Uprostřed salátu vytvoříme kopeček vychlazené, ochucené majonézy. Servírujeme ozdobené sekanou petrželkou. K salátu se výborně hodí bílé pečivo.