Vepřová panenka ve slaninové košilce
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 100 g Žampiony čerstvé
 - 40 g Šalotka
 - 400 g Vepřová panenka
 - 150 g Slanina anglická
 - 150 ml Vývar drůbeží
 - 40 ml Dolin - Vermouth
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 1 polévková lžíce Hořčice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 263 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 882 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 58 mg
 - Draslík 653.4 mg
 - Vláknina 1162.5 mg
 - Vitamín A 1162.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.3 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso osolíme a opepříme a potřeme hořčicí. Panenky zabalíme do plátků slaniny.
 - 
                                2
Dáme maso na pekáč a 30-35 minut je pečeme v předehřáté troubě při 220 °C. V půli pečení je obrátíme. Maso je hotové, když z něj po píchnutí vytéká čirá šťáva a slanina je křupavá.
 - 
                                3
Šťáva: v hrnci rozehřejeme v oleji máslo. Když začne pěnit, přidáme nasekanou šalotku a osmahneme ji, aby změkla.
 - 
                                4
Poprášíme moukou, zamícháme a 1 minutu ji necháme osmahnout. Postupně přiléváme vývar, přidáme nakrájené žampiony a 15 minut zvolna vaříme. Na závěr přidáme vermut a prohřejeme.
 - 
                                5
Výpek přecedíme a přidáme do zahuštěné šťávy. Šťávu prohřejeme, dokořeníme a nakrájené plátky masa šťávou polijeme.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                