Kachna s houbovou nádivkou
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 80 g Hlíva ústřičná
 - 80 g Lišky čerstvé
 - 80 g Hříbky čerstvé
 - 200 g Houby nakládané
 - 3.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Jablka
 - 1 ks Rohlíky bílé
 - 0.5 dl Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
 - 2 dl Voda pitná
 - 1.5 kg Kachna mražená
 - 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 8 polévková lžíce Chilli omáčka
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1634 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 148 g
 - Sodík 1107 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 24.2 mg
 - Draslík 369.7 mg
 - Vláknina 6572 mg
 - Vitamín A 6572 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.1 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kachnu očistíme, dobře omyjeme a osušíme. Kachnu osolíme zevně i zevnitř (2 lžičky soli).
 - 
                                2
Směs hub: hříbky, lišky a hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme a osušíme. Slaninu nakrájíme na kostičky. Omytá jablko oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a pokrájíme na plátky. Očištěnou cibuli pokrájíme na kostičky. Rohlík nakrájíme na malé kostičky, dáme je do misky, zalijeme 4 lžícemi smetany a 4 lžícemi chilli omáčky.
 - 
                                3
V pánvi si na rozpáleném oleji vysmažíme slaninu, přidáme cibuli, zpěníme ji dorůžova, přidáme houby, posypeme je pepřem, solí (0.5 lžičky), promícháme a smažíme dozlatova asi 4-5 minut. Houbovou směs i s omastkem přidáme k rohlíku a směs dobře promícháme.
 - 
                                4
Nádivku vložíme do kachny a kachnu zašijeme. Pak ji položíme na pekáč, přilijeme 1.5 dl vody, 0.5 dl černého piva, zakryjeme víkem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220°C 90 minut. Během pečení kůži několikrát propíchneme vidličkou, aby mohl vytékat tuk. Kachnu poléváme výpekem a otáčíme ji, případně dolijeme k výpeku pivo. Před dopečením přimícháme do výpeku 4 lžíce chilli omáčky a celou kachnu potřeme slanou vodou (0.5 dl vody + 1 lžička soli) a bez pokličky ji dopečeme 15 minut. Upečená kachna má zlatohnědou křupavou kůrku.
 - 
                                5
Kachnu zbavíme nití, rozporcujeme ji i s nádivkou. Ke každé porci přidáme nakládané sladkokyselé houby. Kachnu s nádivkou polijeme štávou a podáváme.