Závitky z vinných listů s citronovou omáčkou
Suroviny
- 250 g Jehněčí maso
 - 225 g Vinné listy
 - 125 g Rýže
 - 50 g Máta
 - 50 g Petržel - nať
 - 50 g Kopr
 - 150 ml Vývar drůbeží
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Rajčata
 - 4 ks Citrony
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Oříšky piniové
 - 0.26 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 274 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 259 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 115.1 mg
 - Draslík 559.3 mg
 - Vláknina 18193.5 mg
 - Vitamín A 18193.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 82.9 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 399.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vinné listy spaříme po 6 - 8 kusech přibližně minutu v osolené vroucí vodě rozložíme je, aby vychladly a oschly.
 - 
                                2
Rýži propláchneme, 10 minut vaříme ve slané vodě, scedíme a dáme stranou.
 - 
                                3
Oloupanou cibuli pokrájíme na malé kostičky, rajčata spaříme, oloupeme, rozkrojíme, vymačkáme z nich jadérka a rozkrájíme nadrobno. Nasekáme bylinky a pražené piniové oříšky.
 - 
                                4
Ve větším kastrolu na lžíci olivového oleje opečeme do hněda mleté jehněčí maso, přidáme připravenou rýži, cibuli, rajčata, bylinky a piniové oříšky, osolíme, opepříme a promícháme.
 - 
                                5
Vymačkáme šťávu ze 2 citronů, smícháme se dvěma lžícemi olivového oleje a polovinu směsi přidáme k rýži.
 - 
                                6
Hlubokou pánev s kolmými stěnami vyložíme asi 6 vinnými listy. Ostatní listy obrátíme žebrem nahoru, k dolnímu okraji položíme lžíci rýžové směsi, zformované do válečku, přes který přeložíme spodní část listu. Kraje listu složíme ke středu válečku a pevně svineme do doutníkového tvaru. Závitky stiskneme, aby z nich vytekla nadbytečná tekutina a položíme je ve 2 - 3 vrstvách do pánve na vinné listy. Přelijeme druhou polovinou směsi oleje, citronové šťávy a 450 ml horké vody. Přikryjeme poklicí nebo obráceným žáruvzdorným talířem a zvolna dusíme 30 - 40 minut.
 - 
                                7
Omáčku připravíme v ohnivzdorné misce. Zlehka ušleháme 2 vejce, postupně do nich zašleháváme šťávu ze 2 citronů a nakonec přimícháme drůbeží vývar. Za stálého míchání zvolna zahříváme, dokud omáčka nezhoustne. Omáčka se nesmí vařit, aby se vejce nesrazila.