Stehna z husy podávaná s čočkou
Suroviny
- 400 g Čočka jedlá
- 50 g Petržel - nať
- 50 g Tymián čerstvý
- 250 ml Víno červené
- 750 ml Vývar drůbeží
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Husí stehna
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 cl Martell cognac
- 2 polévková lžíce Husí sádlo
- 1 polévková lžíce Ocet vinný červený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 700 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 137 g
- Sodík 504 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 6.7 mg
- Draslík 1085.3 mg
- Vláknina 51079.7 mg
- Vitamín A 51079.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Husí stehna omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme. Připravíme větší pekáč, do něj vložíme husí sádlo a rozehřejeme. Opečeme stehna po všech stranách. Předehřejeme troubu na 180 °C.
-
2
Do pekáče k husím stehnům přidáme oloupanou celou cibuli a tymián. Pokapeme stehna koňakem zalijeme drůbežím vývarem. Pekáč vložíme do trouby, přikryjeme poklicí, pečeme 90 minut.
-
3
Omyjeme a oškrábeme mrkev i petržel, opláchneme pórek, nakrájíme na kolečka. Oškrábanou mrkev i petržel také pokrájíme na kolečka.
-
4
Vyndáme opečená stehna z pekáče, slijeme tuk, do pekáče vložíme nakrájenou zeleninu a čočku.
-
5
Přilijeme červené víno, počkáme, dokud vše nepřejde varem, poté do pekáče vrátíme zpět stehna, znovu vložíme do trouby, přikryjeme pekáč poklicí a dusíme 40 minut.
-
6
Nakonec ještě dochutíme octem, osolíme a opepříme, na závěr před podáváním posypeme sekanou petrželkou.