Švédská husa s ovocnou nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 195 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Švestky sušené
  • 100 g Meruňky sušené
  • 50 g Hrozinky
  • 250 g Veka
  • 600 g Brambory
  • 1400 g Husa domácí
  • 200 ml Víno jablečné
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Majoránka sušená drhnutá
  • 1 ks Cibule
  • 5 ks Jablko
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1018 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 109 g
  • Sodík 448 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 213.3 mg
  • Draslík 1124.8 mg
  • Vláknina 7841.3 mg
  • Vitamín A 7841.3 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vypeckované sušené švestky a sušené meruňky rozsekáme na kousky, vložíme do misky, přidáme hrozinky, zalijeme jablečným vínem a necháme máčet. Husu střední velikosti omyjeme a osušíme. Z okolí břišní dutiny odřízneme nadbytečné sádlo s kůží, husu uvnitř i na povrchu osolíme a opepříme.

  • 2

    Oloupanou cibuli nadrobno pokrájíme a necháme zesklovatět v rendlíku na lžíci rozehřátého másla. Veku a 3 jablka zbavená jádřinců nakrájíme na malé kostičky. V misce rozšleháme vejce, přidáme cibuli, veku a jablka. Scedíme naložené sušené ovoce, víno odložíme stranou a ovoce přidáme k vaječné směsi, kterou osolíme, okořeníme sušenou majoránkou, poté nádivku dobře promícháme.

  • 3

    Připravenou husu naplníme nádivkou, otvor sepneme jehlicemi a nohy svážeme potravinářským provázkem. Položíme ji na velký pekáč prsíčky dospod a polijeme vínem, ve kterém bylo naložené ovoce. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C po dobu 45 minut.

  • 4

    Poté husu obrátíme, teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě 1½ hodiny, přitom průběžně poléváme výpekem. Přidáme půlky oloupaných brambor a dvě jablka, nakrájená na osminky. Následně opět zvýšíme teplotu, tentokrát na 240°C a pečeme ještě 20 minut do zlatohněda.

  • 5

    Mezitím ve velké pánvi na másle do zlatova opečeme osolené vařené brambory.

  • 6

    Husu naporcujeme na talíře, přidáme nádivku, obložíme pečenými jablky a půlkami brambor, přelijeme výpekem.

Komentáře k receptu