Švédská husa s ovocnou nádivkou
Suroviny
- 100 g Švestky sušené
- 100 g Meruňky sušené
- 50 g Hrozinky
- 250 g Veka
- 600 g Brambory
- 1400 g Husa domácí
- 200 ml Víno jablečné
- 3 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Majoránka sušená drhnutá
- 1 ks Cibule
- 5 ks Jablko
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1018 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 109 g
- Sodík 448 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 213.3 mg
- Draslík 1124.8 mg
- Vláknina 7841.3 mg
- Vitamín A 7841.3 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vypeckované sušené švestky a sušené meruňky rozsekáme na kousky, vložíme do misky, přidáme hrozinky, zalijeme jablečným vínem a necháme máčet. Husu střední velikosti omyjeme a osušíme. Z okolí břišní dutiny odřízneme nadbytečné sádlo s kůží, husu uvnitř i na povrchu osolíme a opepříme.
-
2
Oloupanou cibuli nadrobno pokrájíme a necháme zesklovatět v rendlíku na lžíci rozehřátého másla. Veku a 3 jablka zbavená jádřinců nakrájíme na malé kostičky. V misce rozšleháme vejce, přidáme cibuli, veku a jablka. Scedíme naložené sušené ovoce, víno odložíme stranou a ovoce přidáme k vaječné směsi, kterou osolíme, okořeníme sušenou majoránkou, poté nádivku dobře promícháme.
-
3
Připravenou husu naplníme nádivkou, otvor sepneme jehlicemi a nohy svážeme potravinářským provázkem. Položíme ji na velký pekáč prsíčky dospod a polijeme vínem, ve kterém bylo naložené ovoce. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C po dobu 45 minut.
-
4
Poté husu obrátíme, teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě 1½ hodiny, přitom průběžně poléváme výpekem. Přidáme půlky oloupaných brambor a dvě jablka, nakrájená na osminky. Následně opět zvýšíme teplotu, tentokrát na 240°C a pečeme ještě 20 minut do zlatohněda.
-
5
Mezitím ve velké pánvi na másle do zlatova opečeme osolené vařené brambory.
-
6
Husu naporcujeme na talíře, přidáme nádivku, obložíme pečenými jablky a půlkami brambor, přelijeme výpekem.