Kachna na pomerančích s mandlovými kroketami
Suroviny
- 600 g Brambory
- 120 g Kečup
- 60 g Mandle
- 160 g Máslo čerstvé
- 160 g Máslo čerstvé
- 50 g Strouhanka
- 17.14 g Olej rostlinný
- 300 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Solamyl
- 3 ks Pomeranče
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kachna domácí
- 3 l Voda pitná
- 1.5 l Voda pitná
- 650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1533 kcal
- Sacharidy 197 g
- Tuky 63 g
- Sodík 739 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 413.5 mg
- Draslík 752.9 mg
- Vláknina 26414.7 mg
- Vitamín A 26414.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 64.7 mg
- Vitamín E 3.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 67.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z kachny odstraníme poslední část křídel, očistíme ji, omyjeme, nakrájíme na 6 porcí, které částečně vykostíme.
-
2
Porce kachny vhodíme do hrnce se studenou vodou, rychle zahřejeme na 90°C a ihned scedíme.
-
3
V hluboké pánvi rozpálíme 100 g másla, porce dorůžova osmahneme, přilijeme suché bílé víno a 100 ml vody, osolíme, zakryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka.
-
4
Pomeranče umyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou a seřízneme z nich malým nožem co nejtenčí vrstvičku kůry. Tu nakrájíme na nudličky, povaříme 5 minut ve 1/4 l slané vody a scedíme.
-
5
Pomeranče oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka, z kterých odstraníme zrníčka, lehce je poprášíme paprikou a nahřejeme na pánvi s rozehřátým máslem (zbylých 60 g).
-
6
Do pánve s kachnou přidáme kečup a pomerančovou kůru, přivedeme k varu, zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody a chvilku povaříme.
-
7
Na talíř klademe porce kachny přelité omáčkou, na ně navršíme plátky pomerančů a obložíme mandlovými kroketami.
-
8
Mandlové krokety [56435]:
-
9
Brambory oloupeme, uvaříme ve slané vodě, ihned scedíme a prolisujeme do kastrolku. Přidáme přeškvařené máslo (bez vody), na plotně vařečkou 2 minuty propracováváme, přidáme žloutky a vypracujeme na tuhou hmotu. Tu necháme vystydnout, pak z ní na vále utvoříme 12 válečků, které obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec ve směsi strouhaných mandlí a strouhanky.
-
10
Takto připravené krokety smažíme na oleji dozlatova a ihned podáváme.