Kachna pečená na jalovci
Suroviny
- 25 g Brambory
 - 100 g Cibule
 - 600 g Kedlubna
 - 180 g Slanina vepřová
 - 40 g Cukr krupice
 - 10 g Jalovec
 - 20 g Mouka pšeničná hladká
 - 60 g Sádlo vepřové škvařené
 - 25 g Hrozinky
 - 200 ml Víno bílé
 - 150 ml Voda pitná
 - 120 ml Voda pitná
 - 600 ml Vývar drůbeží
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 8 ks Pepř černý celý
 - 1.8 kg Kachna mražená
 - 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 943 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 95 g
 - Sodík 497 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 12.2 mg
 - Draslík 196.1 mg
 - Vláknina 2723.2 mg
 - Vitamín A 2723.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.7 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou kachnu omyjeme a osušíme, konce křídel odstraníme a vložíme do pekáče. Jalovec rozmixujeme, cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme na nudličky.
 - 
                                2
Kachnu vně i uvnitř potřeme solí a jalovcem. Do pekáče vložíme cibuli, slaninu a na křidélka položíme kachnu, aby se nepřipékala. K masu přidáme bobkový list, nové koření, pepř, podlijeme vodou, vínem a pod poklicí vložíme do trouby předehřáté na 150°C a pečeme zhruba 90 minut. Během pečení kachnu přeléváme výpekem. Poté odložíme poklici a kachnu pečeme ještě asi půl hodiny.
 - 
                                3
V mezičase připravíme zelí z kedluben. Očištěné a oloupané kedlubny nahrubo nastrouháme a smažíme na rozpuštěném sádle. Kedlubny ochutíme cukrem, octem a solí, zalijeme vodou a pod pokličkou na mírném plameni dusíme. Po 10 minutách vmícháme ke kedlubnám syrovou bramboru, kterou jsme oloupali a nastrouhali najemno, a opláchnuté hrozinky. Kedlubnové zelí dusíme ještě zhruba 5 minut. Před podáváním do hotového zelí vmícháme 1/2 lžíce kachního sádla, které se nám vypeklo při pečení kachny.
 - 
                                4
Upečenou kachnu přeložíme do čistého pekáče a držíme na teple.
 - 
                                5
Pekáč, ve kterém jsme kachnu pekli, dáme na sporák a zredukujeme výpek a odlijeme zbylé vypečené sádlo tak, aby v pekáči zůstaly jen 2-3 lžíce sádla. Sádlo zaprášíme moukou a smažíme za stálého míchání dozlatova. Osmaženou mouku rozšleháme s vývarem, osolíme, ze stěn a dna pekáče do vývaru seškrábeme napečenou šťávu a vaříme zhruba 15 minut. Uvařenou šťávu přecedíme do rendlíku.
 - 
                                6
Kachnu naporcujeme a podáváme se zelím a omáčkou.