Studená štrasburská kachna
Suroviny
- 700 g Vepřová krkovička
 - 200 g Játra drůbeží
 - 150 g Slanina vepřová
 - 150 g Šunka uzená
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 4 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 ks Kachna mražená
 - 2.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 4 polévková lžíce Koňak Armaňak
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1061 kcal
 - Sacharidy 3 g
 - Tuky 96 g
 - Sodík 384 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 73.2 mg
 - Draslík 133.9 mg
 - Vláknina 779.9 mg
 - Vitamín A 779.9 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.4 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Játra dvakrát umeleme, přidáme polovinu vepřového masa a spolu umeleme ještě jednou. Druhou polovinu masa nakrájíme na kostičky a trochu osolíme.
 - 
                                2
Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opeříme, přistrouháme muškátový oříšek, přidáme bílky a koňak a vše vařečkou utřeme dohladka. Pak vložíme šunku a slaninu nakrájené nanadrobno a připravené kostičky masa, promícháme a dáme do chladna odpočinout.
 - 
                                3
Středně velkou kachnu položíme hřbetem nahoru na prkénko. Nohy vykloubíme, křídla odřízneme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem páteře po celé délce.
 - 
                                4
Postupně oddělujeme maso od páteře a žeber tak, abychom neporušili kůži na spodní straně, až se nám podaří vytáhnout kostru.
 - 
                                5
Klouby nohou přeřízneme nebo přestřihneme. Opatrně oddělíme maso od kostí na nohou a kosti vytáhneme.
 - 
                                6
Kachnu naplníme připravenou nádivkou, srolujeme a převážeme režnou nití.
 - 
                                7
Do velkého kastrolu vložíme křídla a kosti z kachny, zalijeme vodou, přidáme sůl, překrojenou cibuli a bobkový list. Přivedeme k varu, vložíme kachní roládu, zakryjeme pergamenovým papírem, stáhneme plamen a necháme na velmi mírném ohni 2.5 hodiny „táhnout“ při teplotě 90-95°C.
 - 
                                8
Hotovou kachní roládu vyjmeme a přendáme do jiné nádoby, kde necháme nejprve 2 hodiny vystydnout, pak ji zabalíme do pergamenového papíru. Převážeme nití a dobře utáhneme. Až po dalších 4 hodinách uložíme vychladlou roládu do ledničky.
 - 
                                9
Druhý den kachnu rozbalíme, zbavíme nití, nakrájíme na plátky a podáváme.