Jemná terina z krocana s olivami
Suroviny
- 125 g Chléb toastový
- 50 g Olivy zelené
- 500 g Krůtí prsa
- 50 g Ořechy vlašské
- 50 g Olivy černé
- 250 g Slanina vepřová
- 600 g Vepřová plec
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 1 ks Pomeranče
- 2 polévková lžíce Sherry brandy
- 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 0.5 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1213 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 86 g
- Sodík 1594 mg
- Bílkoviny 73 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 417.8 mg
- Draslík 1318.7 mg
- Vláknina 13399.2 mg
- Vitamín A 13399.2 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.4 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mixeru dáme vajíčka, smetanu, sůl, pepř, sherry brandy, na kostičky nakrájený toustový chléb a vše rozmixujeme. Omytou petrželku s očištěnou cibulí a česnekem pokrájíme nadrobno.
-
2
Vepřové omyté maso nakrájíme na kusy a pomeleme najemno na masovém strojku. Maso dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem, promícháme, přidáme rozmixovanou směs a znovu vše důkladně promícháme. Necháme odpočinout na chladném místě.
-
3
Mezitím si krocaní prsa omyjeme, nakrájíme na plátky silné asi 2 cm, které pokrájíme na proužky. Třetinu z těchto proužků ještě nakrájíme na malé kousky a přimícháme je do masové směsi. Ostatní krůtí maso v míse osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a promícháme.
-
4
Nakládané černé a zelené olivy rozkrájíme.
-
5
Nádobu na terinu vyložíme tenkými dlouhými plátky slaniny tak, aby konce visely přes okraj nádoby minimálně 5 cm.
-
6
Nádobu naplníme 1/2 masové směsi, na ni rozložíme vrstvu oliv, na to dáme vlašské ořechy, potom narovnáme vrstvu krůtího masa, znovu ořechy a vrstvu oliv. Vše zakryjeme masovou směsí. Uhladíme a povrch zakryjeme přečnívajícími konci slaniny. Navrch položíme bobkové listy, stonek tymiánu, nádobu uzavřeme, vložíme do hlubokého pekáče s vařící vodou a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme 1 a 1/2 hodiny při 175 °C. Upečenou terinu necháme vychladnout, a poté ji dáme do chladničky minimálně na 12 hodin odpočinout.
-
7
Před podáváním odstraníme bobkové listy s tymiánem, krocaní terinu nakrájíme na plátky a servírujeme s plátky pomeranče.