Krůtí řízek v jemném obalu z lískových oříšků
Suroviny
- 60 g Cibule
 - 600 g Krůtí prsa
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 6 g Muškátový oříšek
 - 150 ml Vývar slepičí
 - 1 ks Banány
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 4 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
 - 1 polévková lžíce Kari koření
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 442 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 719 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 179.4 mg
 - Draslík 661.6 mg
 - Vláknina 4760 mg
 - Vitamín A 4760 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.6 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a slabě zaprášíme moukou. Vajíčko rozšleháme s 1 lžící vody, nastrouhané lískové oříšky nasypeme na talíř. Předehřejeme troubu na 60 °C (horkovzdušná 500). Rozehřejeme nejprve pánev a pak na ní na středně velkém plameni ohřejeme máslo. Řízky obalíme ve vajíčku, pak v oříšcích a smažíme z každé strany 4-5 min.
 - 
                                2
Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme na jemné kousky. Řízky vyndáme z pánve a udržujeme je teplé. V omastku po smažení podusíme cibuli asi 3 min., aby zůstala světlá. Nasypeme navrch kari a přilijeme vývar. Banány oloupeme, rozmačkáme a smícháme se smetanou. Dáme na pánev a vše necháme jednou přejít varem. Ochutíme solí a pepřem; řízky úhledně urovnáme na talíře a zalijeme omáčkou.