Krůtí maso zapečené s bramborami
Suroviny
- 600 g Krůtí prsa
 - 600 g Brambory
 - 140 g Máslo čerstvé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká
 - 300 g Fenykl sladký - hlíza
 - 300 g Karotka
 - 250 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 50 ml Olej rostlinný
 - 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 0.25 ks Bujón zeleninový
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1288 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 100 g
 - Sodík 271 mg
 - Bílkoviny 59 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 284.3 mg
 - Draslík 1640.1 mg
 - Vláknina 16216.2 mg
 - Vitamín A 16216.2 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.1 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 52 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V 250 ml vody uvaříme zeleninový bujón, brambory uvaříme ve slupce v 750 ml vody, slijeme, necháme prochladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké a krátké hranolky, cibuli a fenykl nakrájíme nadrobno. Z 50 g másla a 30 g hladké mouky připravíme světlou jíšku. Krůtí řízky nakrájíme na nudličky. Sýr nahrubo nastrouháme.
 - 
                                2
Na 60 g másla zpěníme cibuli, přidáme fenykl a mrkev, vmícháme jíšku a zašleháme vývar se smetanou, přidáme 1/4 lžičku pepře a 1/4 lžičky soli. Směs na mírném plameni povaříme asi 10 minut.
 - 
                                3
V mezičase na oleji osmažíme krůtí maso, mírně osolíme a opepříme.
 - 
                                4
Dno zapékací mísy vymazané 30 g másla vyložíme polovinu plátků brambor, překryjeme masem, přelijeme polovinou zeleninové omáčky, rozložíme zbylé brambory, přelijeme druhou polovinou omáčky a v troubě předehřáté na 190°C pečeme zhruba půl hodiny.
 - 
                                5
Pět minut před koncem pečení směs zasypeme nastrouhaným sýrem a dopečeme.