Královské kuře s nádivkou s oříšky kešu
Suroviny
- 80 g Cibule
 - 25 g Máslo čerstvé
 - 5 g Pepř černý celý
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř cayenský
 - 50 g Paprika červená
 - 120 g Rýže Basmati
 - 10 g Citronová kůra
 - 5 g Koriandr čerstvý
 - 90 g Ořechy Kešu
 - 5 g Kurkuma
 - 5 g Zázvor mletý
 - 40 ml Olej olivový
 - 350 ml Vývar drůbeží
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 kg Kuře
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1237 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 84 g
 - Sodík 1028 mg
 - Bílkoviny 77 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 288.8 mg
 - Draslík 1028 mg
 - Vláknina 6177.5 mg
 - Vitamín A 6177.5 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.5 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme nádivku: V rendlíku rozehřejeme olej, přidáme cibuli, červenou papriku a česnek a za stálého míchání vše na mírném ohni 4-5 minut opékáme. Vmícháme rýži, po chvíli zahřívání ji přelijeme horkým vývarem a zvolna dusíme 15 minut, až se všechna tekutina vstřebá. Základ pro nádivku dáme do mísy, vmícháme do něj zbývající suroviny a podle chuti osolíme a opepříme.
 - 
                                2
Polovinou nádivky naplníme prostor mezi kůží a masem na prsou kuřete. Kůži krku upevníme párátky. Do břišní dutiny vložíme rozpůlenou cibuli. Zbytek nádivky dáme do vymazané zapékací misky a zakryjeme alobalem. Kuře dáme na pekáč, kůži propícháme vidličkou. Máslo smícháme s kořením a solí a potom jím potřeme kuře.
 - 
                                3
Kuře pečeme v troubě předehřáté na 190 °C (u plynové trouby stupeň 3-4) zhruba hodinu. Během pečení je občas potíráme vypečenou šťávou. Do trouby přidáme nádivku a pokračujeme v pečení 30 minut. Kuře necháme chvíli odpočinout a odstraníme z něj párátka. Na každý talíř upravíme porci kuřete, nádivku a snítku čerstvého koriandru. Maso přelijeme vypečenou šťávou. Podáváme s rýží.