Kuře na citronech
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Kuře
 - 0.5 ks Celer řapíkatý
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Citrony
 - 0.02 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Bazalka
 - 0.05 polévková lžíce Margarín
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 975 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 237 g
 - Sodík 498 mg
 - Bílkoviny 81 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 318.8 mg
 - Draslík 927.3 mg
 - Vláknina 10349 mg
 - Vitamín A 10349 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 47.5 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuře rozpůlíme, zbavíme kůže a z každé půlky vytvoříme 4 porce tak, že je rozřízneme úhlopříčně od stehenního kloubu okolo prsou, potom
 - 
                                2
odřízneme křídla a stehna.
 - 
                                3
Řapíkatý celer a mrkev nakrájíme na tenké nudličky, cibuli nasekáme nadrobno.
 - 
                                4
V rendlíku rozehřejeme olej s margarínem (nejlépe light) vložíme kuřecí porce, které na mírném ohni ze všech stran opečeme dozlatova. Vyjmeme je, do šťávy vložíme mrkev, celer a cibuli a na stále mírném ohni za stálého míchání restujeme 3 minuty. Zelenina má být měkká, ale nesmí zhnědnout. Přidáme citronovou šťávu, najemno nastrouhanou citronovou kůru, bazalku, bobkový list, osolíme, opepříme a přilijeme přibližně 150 ml vody. Za stálého míchání vaříme další 3 minuty, poté vložíme porce kuřete, přivedeme k varu, plamen stáhneme, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 35-45 minut, dokud kuře není hotové. (Píchneme-li do masa, vytékající šťáva musí být čirá.)
 - 
                                5
Vyndáme kuře a zeleninu a uchováme je v teple. Z omáčky odstraníme bobkový list, dochutíme ji solí, pepřem, citronovou šťávou, případně i trochou cukru. Nalijeme ji na kuře se zeleninou, ozdobíme plátky citronu a podáváme s vařenou rýží nebo kuskusem a zelným salátem.