Kuře na pivě
Suroviny
- 125 g Játra kuřecí
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 20 g Tymián čerstvý
 - 125 ml Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
 - 125 ml Vývar drůbeží
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Pepř cayenský
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 4 ks Rajčata
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Kuře
 - 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2088 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 313 g
 - Sodík 916 mg
 - Bílkoviny 167 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 757.3 mg
 - Draslík 2022.2 mg
 - Vláknina 10789 mg
 - Vitamín A 10789 mg
 - Vitamín B6 3.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 43.3 mg
 - Vitamín E 3.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dvě malá kuřata (750 g) pod tekoucí vodou omyjeme, osušíme a rozčtvrtíme. Jednotlivé čtvrtky osolíme, opepříme a do kůže vetřeme cayenský pepř.
 - 
                                2
Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme, rajčata na okamžik ponoříme do vařící vody, pak je oloupeme a nakrájíme na kostičky, játra pokrájíme nadrobno.
 - 
                                3
Ve velké hluboké pánvi se silným dnem rozehřejeme máslo, ve kterém ze všech stran dozlatova orestujeme kuřecí čtvrtky. Přidáme nastrouhanou mrkev, nakrájená rajčata, větvičku tymiánu a bobkový list. Postupně přiléváme pivo a vývar, přidáme játra a vše důkladně promícháme.
 - 
                                4
Přivedeme k varu, pak stáhneme plamen, přiklopíme poklicí a za občasného zamíchání dusíme na mírném ohni 25 minut.
 - 
                                5
Vyjmeme tymián a bobkový list, do směsi vmícháme zakysanou smetanu a pomalu prohřejeme. Již nevaříme.
 - 
                                6
Podáváme s pečenými bramborami a dušenou zeleninou.