Kuře dušené se zeleninou a růžičkovou kapustou
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 250 g Kapusta růžičková
 - 4 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Kuře
 - 4 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Kmín mletý
 - 0.25 l Voda pitná
 - 0.25 l Vývar drůbeží
 - 0.04 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.05 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1308 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 424 g
 - Sodík 864 mg
 - Bílkoviny 93 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 336 mg
 - Draslík 1849.4 mg
 - Vláknina 27392.8 mg
 - Vitamín A 27392.8 mg
 - Vitamín B6 1.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 216.8 mg
 - Vitamín E 3.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Merkev a petržel oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Pórek omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Růžičkovou kapustu opláchneme vodou. Slaninu nakrájíme na kousky. Kuře omyjeme, osušíme, nakrájíme na 8 dílů a každý opepříme a osolíme.
 - 
                                2
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a máslo, porce kuřete na něm prudce osmahneme ze všech stran a vyndáme do mísy. Do hrnce pak dáme smažit nakrájenou zeleninu se slaninou, okořeníme kmínem, pepřem a solí a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, vrátíme zpět porce kuřete a pod pokličkou na mírném ohni 45 minut dusíme. Během dušení občas promícháme a podle potřeby přilijeme vodu nebo vývar.
 - 
                                3
Kuře podáváme společně se zeleninou, poléváme hustým vývarem a můžeme posypat nasekanou natí petrželky nebo pažitkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo chléb.