Bozartma, gruzínská drůbeží polévka
Suroviny
- 800 g Kuře
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Máta
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 5 ks Cibule
 - 5 ks Rajčata
 - 1 ks Citrony
 - 1 špetka Šafrán
 - 6 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 0.17 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 359 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 246 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 100.7 mg
 - Draslík 609.9 mg
 - Vláknina 6561.5 mg
 - Vitamín A 6561.5 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 35.1 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Velké kuře rozčtvrtíme, vložíme do vařící, lehce osolené vody a téměř do měkka uvaříme. Vývar přecedíme, odložíme.
 - 
                                2
Maso vykostíme, rpzkrájíme na kousky a spolu s nakrájenou cibulí ho v kastrolu na másle opečeme, poté k němu přidáme pokrájená rajčata a vše podusíme do měkka.
 - 
                                3
Mezitím připravíme nasekaný kopr, petrželku, mátu a prolisujeme česnek.
 - 
                                4
Základ zalijeme přecezeným vývarem, osolíme, okořeníme pepřem, sladkou paprikou i špetkou šafránu, přidáme lžíci cukru, šťávu z jednoho citronu, zelené natě s česnekem a necháme přejít varem.