Portugalské kuře s portským vínem, bramborami a rajčaty
Suroviny
- 600 g Brambory
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 1000 g Kuře
 - 100 ml Víno bílé
 - 150 ml Víno portské
 - 2.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 5 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 5 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Majoránka
 - 0.09 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 786 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 842 mg
 - Bílkoviny 53 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 187.5 mg
 - Draslík 1561.5 mg
 - Vláknina 15082.5 mg
 - Vitamín A 15082.5 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 42.2 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuře očistíme, zvenku i zevnitř osolíme a opepříme. Oškrábané brambory pokrájíme na větší kousky a necháme je na 10 minut do poloměkka vařit v 1,5 litru osolené vody. Povařené brambory následně slijeme. Zatímco se brambory vaří, malé cibule pokrájíme na klínky, česnek na plátky, čerstvou majoránku nasekáme na drobno.
 - 
                                2
Cibuli s česnekem dáme na větší pekáč se lžící olivového oleje. Přidáme brambory, lžíci nasekané majoránky, bobkový list, krájená konzervovaná rajčata, přilijeme suché bílé víno i portské víno, přisolíme, opepříme a promícháme.
 - 
                                3
Navrch položíme kuře, pekáč přiklopíme a vložíme do trouby, předehřáté na 200°C. Dusíme cca hodinu, poté pekáč odkryjeme, stáhneme teplotu na 180°C a dopečeme ještě 1,5 hodiny.
 - 
                                4
Upečené kuře i přílohy rozdělíme na talíře, podáváme posypané zbytkem majoránky.