Baby kuřátka s omáčkou Béarnaise
Suroviny
- 400 g Brambory
 - 100 g Sýr raclette
 - 250 g Máslo čerstvé
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Baby kuřátko
 - 2 ks Šalotka
 - 4 ks Tymián čerstvý
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Chilli koření mleté
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Ocet vinný
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Estragon
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1029 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 89 g
 - Sodík 236 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 514 mg
 - Draslík 1171 mg
 - Vláknina 19762.8 mg
 - Vitamín A 19762.8 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 102.6 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 84 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Malá jarní baby kuřátka osolíme, vložíme do pekáče na máslo a v troubě upečeme.
 - 
                                2
V hrnci smícháme smetanu, nasekané stroužky česneku a větvičky čerstvého tymiánu. Směs osolíme.
 - 
                                3
Oloupané brambory nakrájíme na plátky, přidáme do hrnce a vaříme do poloměkka. Vařené brambory přendáme do zapékací mísy. Poklademe na ně plátky sýru a přelijeme odloženou smetanou. Pečeme v troubě asi 30 minut.
 - 
                                4
V kastrůlku přivedeme k varu vodu s octem, pepřem, 2 lžícemi estragonu a nasekanými šalotkami. Zredukujeme zhruba o třetinu. Až tekutina vychladne, přecedíme ji do žáruvzdorné nerezové misky. Přidáme žloutky a směs šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Potom misku odstavíme a zvolna do ní přiléváme rozpuštěné máslo. Šleháme, aby byla omáčka lesklá. Nakonec přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a chilli.
 - 
                                5
Kuřátka podáváme s pečenými bramborami a s omáčkou.