Sarma ve špenátových listech
Suroviny
- 50 g Olej slunečnicový
 - 350 g Vepřová plec
 - 250 g Hovězí maso zadní
 - 50 g Rýže loupaná
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Česnek
 - 2 dl Rajčatová šťáva
 - 2 dl Voda pitná
 - 2 dl Zakysaná smetana
 - 1 kg Špenát listový čerstvý
 - 1 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 682 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 941 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 185.7 mg
 - Draslík 1950 mg
 - Vláknina 14352.5 mg
 - Vitamín A 14352.5 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 84.9 mg
 - Vitamín E 10.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Špenátové listy dobře propereme, odřízneme z nich stonek a necháme odkapat.
 - 
                                2
Umyté vepřové a hovězí maso pomeleme na masovém strojku a dáme do mísy.
 - 
                                3
Osolíme, opepříme, přidáme pokrájenou cibuli, česnek a vajíčko.
 - 
                                4
Rýži propereme, uvaříme do poloměkka a doložíme k masu.
 - 
                                5
Všechno řádně promícháme a směsí naplníme špenátové listy.
 - 
                                6
Na každý list dáme lžíci masové směsi a pevně zabalíme.
 - 
                                7
Aby vznikl váleček, musíme okraje přehnout nejdříve ze stran a list pak stočíme jako palačinku.
 - 
                                8
V zapékací míse si na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli,
 - 
                                9
na ni poskládáme těsně vedle sebe závitky a zalijeme rajčatovou šťávou.
 - 
                                10
Pekáč zakryjeme a vložíme do dobře vyhřáté trouby.
 - 
                                11
Dusíme při teplotě 175°C minimálně 1,5 - 2 hodiny.
 - 
                                12
Během dušení přiléváme vodu.
 - 
                                13
Ke konci vaření si v 0,5 dl vody rozmícháme mouku, vlijeme ji k závitkům a promícháme.
 - 
                                14
Sarmu podáváme se zakysanou smetanou.