Klasické boloňské špagety
Suroviny
- 75 g Šunka dušená
 - 50 g Žampiony čerstvé
 - 220 g Hovězí maso mleté
 - 450 g Těstoviny Spaghettini
 - 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 125 ml Víno bílé
 - 300 ml Vývar drůbeží
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Játra kuřecí
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 10 dkg Sýr Parmezán
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1043 kcal
 - Sacharidy 92 g
 - Tuky 123 g
 - Sodík 854 mg
 - Bílkoviny 59 g
 - Uhlovodany 85 g
 - Cholesterol 445.9 mg
 - Draslík 583.4 mg
 - Vláknina 10382.2 mg
 - Vitamín A 10382.2 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hlubokém rendlíku na oleji orestujeme drobně pokrájenou cibuli, mrkev, jeden řapík celeru, na kostky nakrájené houby. Přidáme šunku, maso a smažíme, až maso změní barvu. Poté přidáme pokrájená játra, protlak a ještě asi dvě minuty smažíme. Do směsi vlijeme víno, vývar, přisypeme koření, promícháme a pod poklicí vaříme zhruba hodinu. Poté přimícháme šlehačku a už bez poklice vaříme na mírném plameni, až omáčka zhoustne.
 - 
                                2
V mezičase ve větším hrnci uvaříme špagety na zkus. Těstoviny scedíme, necháme řádně okapat a udržujeme je v teple.
 - 
                                3
Když je omáčka hotová, vsypeme těstoviny do mísy, zalijeme omáčkou, ozdobíme posekanou petrželkou a podáváme. Strouhaný parmazán podáváme ve zvláštní misce.