Lasagne se třemi druhy sýra
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
 - 115 g Sýr Parmezán
 - 250 g Houby čerstvé
 - 400 g Hovězí maso mleté
 - 390 g Mozzarella
 - 450 g Ricotta
 - 60 ml Olej olivový
 - 200 ml Protlak rajčatový sterilovaný
 - 120 ml Víno červené
 - 650 ml Hovězí vývar základní
 - 1 kávová lžička Oregano sušené
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 8 ks Rajčata Cherry
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 10 plátek Lasagne
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 952 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 146 g
 - Sodík 1127 mg
 - Bílkoviny 66 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 150.4 mg
 - Draslík 1270.2 mg
 - Vláknina 10619 mg
 - Vitamín A 10619 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.2 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu zahřejeme na 190 stupňů. V pánvi zahřejeme 15 ml oleje spolu s máslem, přidáme podélně rozčtvrcené houby a dle chuti osolíme a opepříme. Mícháme a smažíme 7 minut na středním plameni, až jsou houby měkké a poměrně suché. Odstavíme pánev z hořáku a přimícháme 2 lžíce nakrájené petržele.
 - 
                                2
Připravíme si boloňskou omáčku. Cibuli, mrkev, česnek nakrájíme na drobné kousky, můžeme použít i kuchyňský robot. V hluboké pánvi zahřejeme 45 ml olivového oleje, přisypeme nakrájenou zeleninu, často mícháme a smažíme na mírném ohni 7 minut.
 - 
                                3
Vložíme mleté hovězí maso a smažíme dalších 5 minut. Často mícháme a kousky masa oddělujeme vařečkou. Přilijeme víno a dobře promícháme.
 - 
                                4
Vaříme 2 minuty, přidáme nekoncentrovaný rajský protlak, oregano a 1 lžíci nakrájené petržele. Nakonec přilijeme 60 ml hovězího vývaru. Osolíme, opepříme, promícháme a uvedeme do varu.
 - 
                                5
Přikryjeme pánev, snížíme teplotu a vaříme 30 minut. Občas zamícháme, a je-li třeba, přilijeme trochu vývaru. Na závěr dodáme cherry rajčátka a povaříme 8 minut. Dle chuti ještě dosolíme a dopepříme.
 - 
                                6
Uvařenou boloňskou omáčku zředíme horkým hovězím vývarem, aby byla dostatečně řídká.
 - 
                                7
Do omáčky přisypeme houby smíchané s petrželí. Čtvrtinu omáčky nandáme do zapékací mísy, přikryjeme čtyřmi plátky lasagní.
 - 
                                8
Ve velké míse smícháme ricottu a vejce. Osolíme a opepříme. Třetinou směsi potřeme plátky lasagní. Přikryjeme třetinou plátků mozzarelly, poté posypeme čtvrtinou nastrouhaného parmezánu.
 - 
                                9
Vrstvy dvakrát opakujeme. Pokaždé použijeme polovinu zbývající boloňské omáčky. Na závěr posypeme zbývajícím parmezánem.
 - 
                                10
Pečeme v předehřáté troubě 40 minut, až pokrm bublá a povrch je opečen do zlatohněda. Před podáváním necháme 10 minut odstát.