Lasagne s hovězím masem
Suroviny
- 250 g Cibule
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 400 g Rajčata
 - 30 g Sýr Parmezán
 - 5 g Sůl
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 30 g Petržel - nať
 - 3 g Muškátový oříšek
 - 300 g Celer řapíkatý
 - 130 g Sýr Čedar
 - 175 g Lasagne
 - 45 g Mouka pšeničná hladká
 - 45 g Mouka pšeničná hladká
 - 600 ml Mléko polotučné
 - 300 ml Hovězí vývar základní
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Hořčice
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 kg Hovězí maso mleté
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 4 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 695 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 1157 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 151.5 mg
 - Draslík 1045.3 mg
 - Vláknina 5844.7 mg
 - Vitamín A 5844.7 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.1 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Masová omáčka: rozehřejeme olej, přidáme mleté hovězí maso a za průběžného promíchávání smažíme do zhnědnutí. Přidáme mouku a dále mícháme 1 minutu.
 - 
                                2
Vlijeme hovězí vývar, omytá a pokrájená rajčata, nakrájený celer, cibuli, drcený česnek, rajský protlak, cukr a sůl podle chuti a přivedeme k varu. Přikryjeme a mírně podusíme 1 hodinu.
 - 
                                3
Bílá omáčka: rozpustíme máslo, přidáme mouku a průběžně promícháváme. Postupně přiléváme mléko. Mícháme do zhoustnutí. Vmícháme hořčici, muškátový oříšek a podle chuti sůl a pepř.
 - 
                                4
Třetinu masa dáme do velké mělké máslem vymazané zapékací misky, pokryjeme ho třetinou bílé omáčky, čedaru a parmezánu. Pokryjeme polovinou předvařených lasagní v jedné vrstvě. Vrstvy opakujeme a končíme čedarem a parmezánem.
 - 
                                5
Pečeme 45-60 minut v troubě na 190 °C, až těstoviny změknou a povrch je zlatohnědý. Ozdobíme petrželkou a servírujeme.