Masové kuličky s italskou omáčkou
Suroviny
- 150 g Chléb konzumní
 - 80 g Sýr Parmezán
 - 500 g Hovězí maso mleté
 - 60 g Olivy bez pecky
 - 40 ml Mléko plnotučné
 - 40 ml Olej olivový
 - 200 ml Víno červené
 - 300 ml Voda pitná
 - 40 ml Protlak rajčatový
 - 3 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 6 ks Rajčata
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 5 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Bazalka sušená
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 1018 mg
 - Bílkoviny 42 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 153.4 mg
 - Draslík 941 mg
 - Vláknina 5502.5 mg
 - Vitamín A 5502.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.9 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 66.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nalámaný tlustý krajíc chleba (bez kůrky) vložíme do velké mísy a zalijeme mlékem. Necháme 5 minut bobtnat, přidáme mleté maso, lisovaný česnek, 2 lžíce parmezánu, vejce, bazalku, pepř a sůl. Vše dobře promícháme a tvoříme malé kuličky, které necháme asi 30 minut odpočívat v lednici.
 - 
                                2
Mezi tím, co jsou masové kuličky v chladu, si připravíme omáčku tak, že do vhodné nádoby vložíme nakrájená rajčata zbavená slupky, vypeckované olivy, rajčatový protlak, cukr a to vše zalijeme červeným vínem a vodou. Omáčku dáme stranou a začneme smažit v pánvi na oleji masové kuličky cca 5 minut. Hotové kuličky vyjmeme z pánve, tuk z pánve vylijeme a přidáme předem připravenou směs na omáčku, kterou přivedeme k varu a povaříme 20 minut na mírném plameni. Pak přidáme již hotové masové kuličky a za občasného míchání vaříme dalších 10 minut. Před podáváním posypeme porce jídla zbylým strouhaným parmezánem.