Masové koule z jehněčího masa
Suroviny
- 200 g Žampiony čerstvé
 - 500 g Jehněčí maso mleté
 - 100 g Hovězí maso mleté
 - 10 g Mouka pšeničná hladká
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
 - 1 kávová lžička Vegeta
 - 2 ks Pórek
 - 4 stroužek Česnek
 - 0.5 l Hovězí vývar základní
 - 0.07 dl Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 1 polévková lžíce Solamyl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 847 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 106.8 mg
 - Draslík 952 mg
 - Vláknina 7899 mg
 - Vitamín A 7899 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.3 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pórek omyjeme a nakrájíme na jemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Žampiony opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na kousky. Vlašské ořechy nasekáme na jemno.
 - 
                                2
Mletá masa smícháme v míse s polovinou prolisovaného česneku, nakrájeným pórkem a majoránkou, podle chuti osolíme. Z masové směsi vytvoříme větší koule a obalíme je v mouce.
 - 
                                3
V pánvi rozehřejeme olej a v něm koule osmahneme do bledšího odstínu.
 - 
                                4
V hrnci přivedeme k varu vývar, do něj vložíme předsmažené masové koule. Za stálého míchání přisypeme nakrájené žampiony, přidáme sójovou omáčku, Vegetu, cukr a zázvor. Pak přiléváme Solamyl rozmíchaný v troše vývaru a stále mícháme. Když omáčka začne houstnout, dochutíme ji zbytkem prolisovaného česneku a solí. Necháme ji ještě chvíli prohřát a ihned podáváme. Na talíři masové koule posypeme nasekanými ořechy.