Špagety zapečené s mletým masem
Suroviny
- 80 g Cibule
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 150 g Sýr Parmezán
 - 250 g Passata (drcená rajčata)
 - 850 g Hovězí maso mleté
 - 500 g Špagety
 - 50 g Mouka pšeničná hladká
 - 400 ml Mléko plnotučné
 - 70 ml Olej olivový
 - 130 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 2 l Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1283 kcal
 - Sacharidy 92 g
 - Tuky 67 g
 - Sodík 927 mg
 - Bílkoviny 66 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 325.1 mg
 - Draslík 676.4 mg
 - Vláknina 2203.7 mg
 - Vitamín A 2203.7 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.7 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 540.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme.
 - 
                                2
Do vroucí osolené vody vložíme špagety a uvaříme je na skus. Poté je scedíme a necháme okapat.
 - 
                                3
Na olivovém oleji osmažíme cibuli s mletým masem dozlatova. K masu přilijeme víno, přidáme drcená rajčata, koření a sůl. Dobře promícháme a zhruba čtvrt hodiny dusíme za občasného míchání.
 - 
                                4
Polovinu špaget narovnáme do máslem vymazaného pekáče, zasypeme dušenou masovou směsí, posypeme polovinou parmezánu a překryjeme druhou polovinou špaget. Nakonec přelijeme špagety bešamelem, posypeme parmezánem a zakapeme zbylým rozpuštěným máslem. Směs pečeme zhruba 40 minut v troubě předehřáté na 180°C.
 - 
                                5
Bešamel připravíme usmažením máslové jíšky, zašleháme do ní mléko a zhruba 20 minut na mírném plameni za stálého míchání vaříme. Poté odstavíme, ochutíme muškátovým oříškem a postupně zašleháme žloutky.