Klokočenský špíz
Suroviny
- 800 g Hovězí svíčková
 - 200 g Slanina vepřová
 - 7 g Sůl
 - 4 g Pepř černý mletý
 - 200 g Brambory
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 4 g Sůl
 - 3 g Nakládaný zelený pepř
 - 40 ml Olej olivový
 - 20 ml Worcester (worcesterská omáčka)
 - 20 ml Hořčice Dijonská
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 887 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 58 g
 - Sodík 1652 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 185 mg
 - Draslík 1170.8 mg
 - Vláknina 5580 mg
 - Vitamín A 5580 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.9 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Svíčkovou nakrájíme na medailonky, slaninu na plátky a oloupané brambory a cibuli na kolečka. Nabodneme střídavě na špízovou jehlu, slaninu dáme častěji než ostatní suroviny, aby špíz promastila. Potřeme olejem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut.
 - 
                                2
Zatím připravíme omáčku. Na másle zpěníme cibuli nadrobno, přidáme worcester, zelený pepř a hořčici, několik minut povaříme. Nakonec vmícháme šlehačku a osolíme. Špízy podáváme přelité teplou omáčkou a s vhodným pečivem.