Hovězí závitky po bavorsku
Suroviny
- 200 g Brambory
 - 600 g Hovězí maso zadní
 - 200 g Vepřový bok
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Okurky nakládané
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Masox
 - 1 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Nové koření celé
 - 1 dl Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 716 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 2233 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 184.3 mg
 - Draslík 433.1 mg
 - Vláknina 8384.6 mg
 - Vitamín A 8384.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.3 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme.
 - 
                                2
Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Okurky nakrájíme na kostičky. Vepřový bůček nakrájíme na malé kousky. Vejce v misce rozšleháme. Masox rozmícháme v hrnku s vodou a necháme na ohni přejít varem.
 - 
                                3
Hovězí maso nakrájíme na 4 plátky, které omyjeme, osušíme, naklepeme a osolíme.
 - 
                                4
V pánvi vyškvaříme kostky bůčku a na tuku osmahneme polovinu cibule. Pak přidáme uvařené brambory a nakrájené okurky, opepříme a osolíme, vmícháme rozšlehané vajíčko a prohřejeme.
 - 
                                5
Bramborovou směs rozprostřeme na plátky masa, ty stočíme a zajistíme proti rozevření párátky nebo grilovacími jehlami.
 - 
                                6
Do pánve přilijeme olej a na něm osmahneme zbývající polovinu cibule. Potom vložíme závitky, zprudka opečeme ze všech stran, podlijeme vývarem z Masoxu, přisypeme nové koření, přikryjeme a dusíme do měkka. Během dušení závitky poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme masoxovým vývarem. Když jsou závitky měkké, vyjmeme je z pánve a uložíme v míse do tepla - například do mírně vyhřáté trouby.
 - 
                                7
Šťávu za stálého míchání zaprášíme moukou, kterou chvíli smažíme, pak přilijeme zbytek vývaru Masoxu a vaříme, dokud šťáva nezhoustne. Do pánve vrátíme masové závitky, vše prohřejeme a podáváme.