Beskydské jehněčí kotlety s parmezánem
Suroviny
- 25 g Sůl
 - 250 g Cibule
 - 50 g Mrkev kořen
 - 40 g Celer bulvový
 - 80 g Česnek
 - 19 g Pepř 4 barev
 - 10 g Citronová kůra
 - 100 g Sýr Parmezán
 - 250 g Strouhanka
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 6.5 dl Vývar jehněčí
 - 1.5 kg Jehněčí kotlety
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Saturejka
 - 6 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1328 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 107 g
 - Sodík 3566 mg
 - Bílkoviny 96 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 298.1 mg
 - Draslík 1746.6 mg
 - Vláknina 15535.4 mg
 - Vitamín A 15535.4 mg
 - Vitamín B6 2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.2 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve připravíme marinádu. Mrkev s celerem očistíme, omyjeme a jemně nastrouháme. Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky a v pánvi na 2 lžicích olivového oleje zprudka orestujeme, vyklopíme i s omastkem do mísy, přidáme k němu 4 lžíce olivového oleje, pepř 4 barev, nastrouhanou citronovou kůru, nastrouhaný parmezán, mrkev s celerem, omyté čerstvé bylinky drobně pokrájené (petrželku, saturejku, šalvěj) a nakonec přisypeme strouhanku. Směs dobře promícháme.
 - 
                                2
Jehněčí kotlety s kostí omyjeme, osušíme, posolíme je a posypeme čerstvě pomletým černým pepřem. Kotlety potřeme marinádou a necháme 1 hodinu odležet.
 - 
                                3
Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji na plech s rozpáleným olejem. Na cibuli položíme potřené kotlety a pečeme v troubě 10 minut při 200°C. Pak kotlety otočíme a podlijeme masovým vývarem. Pečeme dalších 15-20 minut při teplotě 180°C.