Gruzínský boršč
Suroviny
- 150 g Skopová plec
 - 250 g Hovězí maso přední
 - 80 g Mrkev kořen
 - 60 g Celer bulvový
 - 80 g Petržel kořen
 - 200 g Zelí kysané
 - 150 g Červená řepa sterilovaná
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 250 g Brambory
 - 60 g Protlak rajčatový
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 500 ml Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 ks Nové koření celé
 - 4 ks Pepř černý celý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 198 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 67.3 mg
 - Draslík 500.3 mg
 - Vláknina 6749.5 mg
 - Vitamín A 6749.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné maso vykostíme, zeleninu oloupeme a nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme najemno, sterilovanou řepu slijeme a necháme okapat, zelí slijeme a překrájíme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, uvaříme doměkka a scedíme.
 - 
                                2
Maso i kosti vložíme do studené vody, osolíme, přidáme bobkový list, pepř, nové koření a na mírném plameni vaříme, až je maso měkké.
 - 
                                3
Na másle v hrnci zpěníme cibuli, přidáme zeleninu a osmažíme. Do směsi vmícháme papriku, rajčatový protlak, promícháme a odstavíme.
 - 
                                4
Uvařený vývar přecedíme na zeleninovou směs, přidáme zelí, řepu, brambory a chvíli povaříme.
 - 
                                5
Nakonec přidáme drobně pokrájené maso, smetanu a polévku už jen prohřejeme, nevaříme.