Čichirtma, gruzínská polévka ze skopového masa
Suroviny
- 700 g Skopová plec
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Koriandr mletý
 - 1 kávová lžička Máta
 - 1 ks Celer bulvový
 - 4 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 1 špetka Šafrán
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 464 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 225 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 254.8 mg
 - Draslík 507.4 mg
 - Vláknina 8791.1 mg
 - Vitamín A 8791.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 57.4 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Skopovou plec rozkrájíme na menší kousky a vaříme ve dvou litrech vody 1,5 - 2 hodiny, přibližně po hodině vaření přidáme k masu rozčtvrcený celer a jednu petržel. Téměř měkké maso vyndáme, na pánvi rozpustíme máslo, na něm necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli a kousky masa rychle opečeme. Vývar scedíme, vložíme do něj opečené kousky masa bez cibulky, osolíme, přidáme celý pepř a maso dál vaříme.
 - 
                                2
Mezitím připravíme zátřepku: ve 100 ml vychlazeného vývaru rozšleháme lžíci mouky, přidáme opečenou cibulku, na níž jsme opékali maso a dobře zamícháme. V jiném hrnečku ušleháme žloutky s teplým vývarem a šťávou z jednoho citronu, nasekáme kopr, celerovou nať, petrželku, mátu i libeček.
 - 
                                3
Jakmile je maso měkké, vyndáme ho na talíř a do bujónu vlijeme zátřepku, důkladně zamícháme a necháme ještě 5 - 7 minut povařit. Poté polévku odstavíme z plotny, přidáme rozšlehaný žloutek, maso i nasekané zelené natě, špetku skořice, špetku šafránu, mletý koriandr, vše důkladně zamícháme, postavíme na mírný oheň a polévku ještě prohřejeme.
 - 
                                4
Čichirtmu podáváme s bílým pečivem.