Kopřivová nádivka v kůzlečím hrudí
Suroviny
- 200 g Slanina vepřová
 - 300 g Játra vepřová
 - 2 kávová lžička Kmín celý
 - 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 0.5 kávová lžička Sůl bylinková
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Kůzlečí hrudí
 - 8 ks Rohlíky bílé
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 4 stroužek Česnek
 - 1 hrnek Kopřiva
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 651 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 503 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 322.7 mg
 - Draslík 411.7 mg
 - Vláknina 14991.1 mg
 - Vitamín A 14991.1 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.6 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu si předehřejeme na 160°C.
 - 
                                2
Kůzlečí hrudí omyjeme, osušíme, zevnitř hrudí potřeme rozpuštěným máslem a celé osolíme.
 - 
                                3
Připravíme si nádivku: rohlíky pokrájíme na kostky a dáme je do mísy. Očištěnou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Omyté mladé kopřivy, petrželovou nať omyjeme a drobně posekáme. Vepřová játra omyjeme a naškrabeme. Čerstvá vejce rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Žloutky si v misce vymícháme s bylinkovým máslem do pěny. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. K rohlíkům nejdříve přidáme utřené žloutky a játra, promícháme, přidáme kopřivy, petrželku, cibuli, česnek, sůl, čerstvě pomletý pepř, zlehka do ní zapracujeme sníh z bílku a nádivku promícháme. Hrudí naplníme nádivkou, uzavřeme ho nerezovými jehlicemi a zvenku kůzlecí hrudí posypeme kmínem. Vložíme ho do pekáče, na hrudí položíme plátky slaniny, pekáč zakryjeme poklicí a dáme do trouby. Pečeme pomalu 3 hodiny. Během pečení přibližně každou hodinu maso polejeme výpekem a obrátíme. 10-15 minut před koncem pečení zvýšíme teplotu na 200°C a pekáč odkryjeme. Hrudí s nádivkou podáváme teplé i studené.